Setiap rumah pada hari ini penuh dengan plastik, dan dapur tidak terkecuali. Masalahnya: Bahan kimia dalam bekas plastik dan dapur yang lain boleh larut ke dalam makanan atau minuman yang mereka menahan. Bukti saintifik menunjukkan bahawa beberapa bahan kimia boleh membahayakan manusia, terutama bayi dan anak-anak.
BPA meniru estrogen dan telah terbukti boleh mengganggu hormon dan fungsi sistem pembiakan pada haiwan. Penelitian yang dilakukan oleh Program Toksikologi Nasional menemui tahap sederhana kebimbangan tentang syarikat "kesan pada perilaku, otak dan kelenjar prostat pada janin, bayi dan anak-anak." Phthalates telah ditunjukkan untuk mengganggu sistem endokrin dan telah menyebabkan malformasi dalam sistem pembiakan laki-laki pada haiwan. Kajian yang dijalankan pada manusia telah menemui hubungan antara paparan phthalate yang tinggi dan pelbagai masalah kesihatan termasuk high sperma rendah, lingkar pinggang tinggi dan pertahanan insulin.
Para penyelidik masih berdebat apakah phthalates dan BPA sebenarnya menyebabkan masalah kesihatan dan, jika demikian, bagaimana paparan banyak diperlukan untuk mencetuskan mereka. Sementara isu-isu ini sedang tahu, beberapa ahli menyarankan melakukan pendekatan pencegahan: "Kurangkan kenalan makanan dengan plastik bermasalah sebagai langkah pencegahan untuk melindungi kesihatan anda," menyarankan Rolf Halden, PhD, pembantu profesor ilmu kesihatan persekitaran di Johns Hopkins Bloomberg School Kesihatan Awam. Ini adalah enam troubleshooting sederhana untuk mengurangkan pendedahan anda dengan bahan kimia berbahaya dalam plastik.
1. Ketahui kod. Lihatlah pada bahagian bawah plastik anda untuk mencari simbol kitar semula (nombor antara 1 dan 7 tertutup di sebuah segitiga panah). kod ini menunjukkan jenis plastik yang anda gunakan dan dapat memberikan petunjuk penting tentang keselamatan.
-umumnya mengatakan 1, 2, 4 dan 5 yang dianggap sebagai paling selamat," kata Sonya Lunder,penganalisis senior di Environmental Working Group.
-Cubalah untuk mengelakkan penggunaan plastik dengan 3 atau 6, kerana bahan kimia lindi yang mungkin berbahaya.
- Nombor 7 adalah "yang lain" kategori yang merangkumi BPA yang mengandungi plastik yang disebut polikarbonat. Plastik ini, yang harus anda hindari, akan mempunyai PC huruf cetak di bawah 7.
2. Penggunaan microwave. Best dapat meningkatkan tahap di mana bahan kimia seperti BPA leach dari plastik. Wadah diberi label "microwave selamat" telah diuji oleh Food and Drug Administration (FDA) dan ditemui untuk mencuci jumlah yang sangat kecil, yang FDA telah bertekad untuk menjadi aman. Namun, beberapa ahli menyarankan orang untuk menjaga keluar plastik microwave sama sekali. "Aku tidak apa-apa microwave dalam plastik," kata Lunder. "Ini benar-benar mudah dan cepat untuk meletakkan makanan saya ke dalam bekas keramik atau gelas dan panas dengan cara itu." Dan tidak pernah menaruh bungkus plastik di atas makanan anda dalam microwave, kerana ia boleh meleleh. Gunakan lilin kertas atau tuala kertas, bukan.
3. Menggunakannya untuk tujuan yang telah ditetapkan. Plastik yang direka untuk kegunaan perseorangan hanya boleh digunakan sekali. "Plastik rosak dari masa ke masa," jelas Lunder. "Beberapa tidak direka untuk menahan pemanasan dan pendinginan." Kebanyakan plastik kitar semula nombor kod 1 bertujuan untuk kegunaan tunggal, seperti botol air sekali pakai. Dan itu bekas takeout daripada enam bulan yang lalu? Tas. Pada umumnya mereka baik untuk sisa pendingin, tetapi tidak direka bentuk untuk paparan panas atau penggunaan jangka panjang.
4. Cuci dengan tangan. Hanya memasukkan plastik ke dalam mesin cuci pinggan jika mereka mempunyai label dalam pencuci pinggan mangkuk. Jika anda ingin tambahan hati-hati-hati, mencuci semua plastik dengan tangan atau menggunakan kaca saja dan pinggan seramik dan pinggan. Di mesin pencuci pinggan, plastik yang terkena detergen dan panas, yang boleh mempercepatkan pencucian BPA dari bekas makanan.
5. Jangan membekukan. Hanya memasukkan plastik dalam freezer jika mereka mempunyai label freezer-selamat. Suhu Freezer boleh menyebabkan plastik memburuk, yang meningkatkan pencucian bahan kimia ke dalam makanan ketika anda mengambil kontena keluar dari freezer mencair atau memanaskan.
6. Jangan panik. pendedahan pada bahan kimia yang berpotensi berbahaya dalam plastik dapat bermanfaat bagi kesihatan anda. Tapi seperti Dr Halden mengingatkan kita, "Banyak hal dalam hidup anda menimbulkan risiko lebih tinggi berbanding pendedahan pada plastik, seperti merokok, pola makan yang buruk dan bahkan memandu kereta."
sama2 lah kita mendapat manfaat dan maklumat yang berguna. Kurangkan penggunaan plastik.
No comments:
Post a Comment